Avantajları Nelerdir?
Uygulamaların sürekli değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Geçmişten günümüze kadar olan değişimleri kısaca değerlendirmek bile nasıl bir değişimin ve gelişimin içinde olduğumuzu özetlemeye yetiyor aslında.
Uygulamalarda değişim;1980-90'larda Monolithic Scale-Up Client/Server yapılanması ile başladı, bu teknolojide ölçeklendirme kısıtlıydı ve dikey olarak planlanabiliyordu.
2000’li yıllarla birlikte sanallaştırma hayatımıza girdi, özellikle işletim sistemleri ve altyapıları ilgilendiren sanallaştırma platformlarıyla ölçeklendirme daha esnek bir yapıya bürünse de uçtan uca bir esneklikten bahsedebilmek tam olarak mümkün olmuyordu. Giderek gelişen yazılım mimarileri ve teknolojinin de sağladığı imkanlarla 2010 yılından sonra yapıların scale-out (yatay büyümeye müsaade eden) ve stateless (istikrarlı olmayan) bir container mimarisine doğru evrildiğine şahit olduk. 2020 itibari ile bu dönüşüm, geliştiricilerin de çeşitlenmesiyle uçtan uca olabilecek şekilde scale-out multicloud stateful(istikrarlı) bir container mimariye dönüşerek hizmet alanlar için ciddi bir esneklik ve ölçeklendirme avantajı sağladı.
Container uygulamalar temelde;
Uygulama kodunun, kitaplıkları ve bağımlılıklarıyla birlikte, masaüstü bilgisayarlar, bulutta ve geleneksel BT altyapısı dahil olmak üzere herhangi bir yerde yürütülebilecek şekilde, basit bir yapıda paketlendiği yürütülebilir yazılım birimleridir. Bu, kodun ek yapılandırma veya kurulum gerektirmeden yürütülmesini sağlamaktadır.
Container(Konteyner)’lara genellikle "hafif sanal makineler" (VM'ler) denir, çünkü bunlar kendilerini barındıran bilgisayarla aynı işletim sistemini kullanırlar, ancak yalnızca uygulama kodunu ve düzgün çalışması için gereken bağımlılıkları depolarlar. Container’lar yeni bir teknoloji türü değildir; yine de son yıllarda bulut bilişimin yaygınlaşması nedeniyle kullanımları önemli ölçüde artmıştır. Uygulamaları ve bağımlılıklarını kapsayıcılara paketleme yeteneğine sahip olduklarından yazılım geliştiricileri ve BT yöneticileri için programları çeşitli ayarlarda dağıtmak çok daha kolaydır.
Konteynerler(Container), geleneksel sanal makinelere (VM'ler) göre bir dizi avantaj sağlamaktadır;
Ana bilgisayarlarının işletim sistemini paylaştıklarından, her başlatıldıklarında tam bir önyükleme işlemi yapmaları gerekmez. Bu, başlatma süresinin önemli ölçüde kısaltılmasına neden olur. Konteynerler, bütün bir işletim sistemi yerine yalnızca uygulama kodunu ve bağımlılıklarını içerdiklerinden, eksiksiz VM'lerden daha az bellek ve depolama alanı talep eder. Bunun nedeni, konteynerlerin yalnızca uygulamanın kodunu içermesidir.
Maliyetleri düşürürken üretkenliği artırmak istiyorsanız, şirketiniz container(konteyner) kullanımına geçmeyi kesinlikle değerlendirmelidir.
Container, "bulutta yerel" mimari olarak bilinen yapının önemli bir bileşenidir; bu, basitçe, sunucusuz bilgi işlem ve mikro hizmetler gibi diğer bulut teknolojileriyle birlikte çalıştıkları anlamına gelir. Hızla gelişen teknoloji pazarında rekabet edebilmek için teknolojik altyapınızı hızlı bir şekilde ayarlayabilme ve büyütebilme yeteneğine sahip olmanız şarttır.
Konteynerler, uygulamaları herhangi bir anda dağıtmak ve gereksinimlere göre ölçeklendirmek için basit bir yöntem sağlar.
Sonuç olarak, sürekli değişim halinde olan işletmelerde kullanım için çok uygundurlar. Bunlar, teknolojik dünyanın ne kadar hızlı değiştiğinin bir göstergesi olmakla beraber işletmelerin değişikliklere ayak uydurmakta zorlanabileceği endişelerini de arttırabilmektedir.
Şirketinizin konteynerlere(container) geçiş yapması gerekip gerekmediği konusunda hala emin değilseniz, bunu ciddi bir şekilde düşünmeniz için bazı nedenler şunlardır;
1. Güvenlik:Konteynerler, işletim sistemini (OS) diğer konteynerlerle paylaşmadıkları için geleneksel sanallaştırmadan çok daha güvenlidir. Bu nedenle, bir kapsayıcının diğerine bulaşması ve böylece kötü amaçlı yazılımları ağınızda yayması olasılığı yoktur.
2. Uyarlanabilirlik:Konteynerler herhangi bir özel donanıma veya yazılıma ihtiyaç duymaz, bu nedenle onları kurmak ve istediğiniz gibi özelleştirmek oldukça basittir. Ek olarak, bunları fiziksel sunucular, sanal makineler (VM'ler), genel bulutlar ve özel veri merkezleri içeren bir Linux çekirdeğine sahip herhangi bir cihazda çalıştırabilirsiniz.
3. Hız:Herhangi bir ağır sanallaştırma katmanına veya başka bir yazılıma ihtiyaç duymadığından, bir konteynerin başlatılması ve kapatılması çok kısa sürer. Bu, onları dakikalar hatta saatler yerine birkaç saniye içinde konuşlandırmanıza olanak tanır.
4. Geleneksel sanallaştırmadan daha uygun maliyetli:Konteynerler daha az güç kullandığından ve sunucularınızda daha az yer kapladığından, bunları çalıştırmak, klasik sanallaştırmayı çalıştırmaktan çok daha uygun maliyetlidir.
5. Geleneksel sanallaştırmadan daha güvenilir ve güvenli:Konteynerler kendi güvenlik mekanizmalarıyla donatılmıştır, bu da onları geleneksel sanallaştırmadan daha güvenilir kılar. Bunun nedeni, ilk kapsayıcıdaki veriler yanlışlıkla silinmiş veya zarar görmüş olsa bile, bir kabın başka bir kabın verilerine erişmesini önleyen izolasyon sağlamalarıdır.
Şirketiniz, konteyner mimari hakkında daha fazla şey öğrenmeyi veya mevcutta sahip olduğunuz altyapıya dahil etmeyi ciddi olarak düşünmelidir. Bu geliştirme sürecinizin üretkenliğini artırmanıza, uygulamalarınızı daha güvenli hale getirmenize ve genel iş akışınızı basitleştirmenize olanak sağlayabilir.
Volkan DUMAN