Yasin Taha Celiloğlu, IT alanında bir profesyonel olarak geldiği Rusya’da girişimci oldu. Bundan sonraki hedefi, şirketi vMind’ı bölgenin en önemli aktörlerinden biri haline getirmek
-Mehmet Erdoğan Elgin
Bir Türk bankasının Rusya’daki iştirakinin yapılanmasında teknoloji yöneticiliğiyle Rusya macerasına başlayan Yasin Taha Celiloğlu, burada geçirdiği yedi yılın ardından önemli bir yol ayrımına gelmişti. Yedi yılda Rusya’ya alışan ve bu ülkede kendine daha büyük kariyer hedefi koyan Celiloğlu yine teknoloji alanında kendi işini yapmak istiyor, ama bunu bir girişimci olarak devam ettirmeyi hayal ediyordu.
2015 yılında Moskova’da, o dönemde iki yaşında olan vMind Bilgi Teknolojileri şirketinin kurucusu Volkan Duman ile tanışması bu hayalini gerçekleştirmesinde ilk adım oldu.
Çalıştığı bankadan ayrılan Celiloğlu, vMind Bilgi Teknolojileri şirketinde iş geliştirme sorumlusu ve Avrasya Bölge direktörü oldu. Aradan geçen altı yılık sürede Celiloğlu bugün şirketin CEO’su ve ortağı konumunda. Moskova merkezli vMind ise Kazakistan, Litvanya, Ukrayna gibi eski Sovyet ülkelerinde hızlı büyümesiyle dikkat çekiyor.
İki farklı alanda faaliyet gösterdiklerini belirtiyor Yasin Taha Celiloğlu ve devam ediyor: On-premise (yerinde) çözümler sunan donanım, yazılım, lisans, kurulum ve destek veren anahtar teslim projeler üretiyoruz. Yine iyi olduğumuz bir konu olan bulut bilişim tarafında hızlı büyüyoruz. Türkiye’de üç farklı veri merkezinde müşterilerimizin verilerini koruyor, saklıyor ve yüksek erişim ve hız garantisi taahhüt ediyoruz.
vMind geçtiğimiz yılı 10 milyon doların üzerinde ciroyla kapatmış ve aynı dönemde 2 milyon dolarlık yatırım yapmış. Büyüme stratejisi gereğince çalışan sayısını 160’a çıkarmış. 40’tan fazla farklı hizmet alanında 35’ten fazla üreticinin çözüm ortağıyızi diyor Celiloğlu. Bağımsız Devletler Topluluğu pazarının teknoloji alanında büyümek için farklı fırsatlar sunduğunu belirten genç girişimci, bölgede ve Türkiye’de IT projelerinde lokomotif firma olma yolunda ilerlediklerinin altını çiziyor. Bölgesinde önemli bir pozisyon elde etmeye çalışan vMind’ın ağırlıklı pazarını şu anda Rusya oluşturuyor. Tabii burada esas büyüme noktası olacak Rusya’nın IT pazarında yaşanan gelişmeler şirketin gelecekteki rotasını belirleyecek. Peki Celiloğlu, Rusya IT pazarını nasıl değerlendiriyor?
Öncelikle Rusya’nın muhafazakar bir pazara sahip olduğuna dikkat çekiyor genç girişimci ve devam ediyor:
Fakat bu muhafazakarlık gelişmeye ve inovasyona kapalı bir tür değil. Tam tersine, halkın eğitim düzeyinin yüksekliği, ülke genelinde internet ağının gelişmiş olması ve maliyetlerinin nispeten ucuz olması çıkan son teknolojilere insanların kolayca uyum sağlamasını kolaylaştırıyor. Ülkenin inovasyona açık olduğu, Kaspersky, FaceApp, Veeam, Yandex gibi Rus menşeli bilişim şirketlerinin küresel pazardaki konumundan anlaşılıyor. Rusya’daki insan kaynağının zenginliğine dikkat çeken Celiloğlu, Moskova’da iş gücü maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle şirketler Novosibirsk gibi uzak bölgelerde üst düzey yazılım mühendisleri ve programcıları bulup daha uygun fiyatlı geliştirmeler yaptırabiliyor.
Eğitim müfredatının buna uygun düzenlenmiş olması, çocukların erken yaşta yazılım geliştirme dersleriyle tanışması ve IT alanında daha üniversite aşamasındayken belirledikleri alanda derinlemesine uzmanlaşma imkanlarına sahip olması, mezun gençlerin iş dünyasına daha hazır hale gelmesine olanak sağlıyori diyor. Türk şirketleri 1990’lı yıllarda ağırlıklı inşaat sektöründe olmak üzere farklı alanlarda Rusya pazarında varlık göstermeye başladı. Bu ülkede önemli bir pozisyon elde eden Türk şirketlerine artık IT alanında faaliyet gösterenler de ekleniyor. Rusya pazarının IT alanında büyüme olanağının ideal olduğuna dikkat çeken Yasin Taha Celiloğlu, iYeni teknolojilere adapte olma kültürü oldukça gelişmiş bir ülkeden bahsediyoruz.
Bu da eşsiz ve çok iyi olduğunu iddia ettiğimiz alanlarda rekabet avantajını yitirmemize yol açabilir. Bu yüzden soluk almadan çalışmalı ve hem üretimde hem marketingde hem lojistikte inovasyona açık olmalı, kendi- mizi sürekli geliştirmeliyizi diyor. '