vMind'a Hoş Geldiniz

Size bugün nasıl yardımcı olabiliriz?

Giriş Yapın

SAP Nedir? Kurumsal Kaynak Yönetimi (ERP) için Popüler SAP Modülleri Nelerdir?

SAP (Systems Applications and Products); işletmelerin finans, satış ve tedarik zinciri gibi temel süreçlerini yönetmelerine yardımcı olan uluslararası bir kurumsal kaynak planlama– enterprise resource planning (ERP) yazılımı sağlayıcısıdır. İş yönetiminin neredeyse her yönünü kapsayan, tam ya da entegre modülden oluşan SAP, kurumlar için karar verme, planlama ve iş süreçlerini yönetme anlamında önemli bir iş yazılımı haline gelmiştir.

Bu yazımızda SAP'nin ne olduğunu keşfedeceğiz ve SAP'nin ERP çözümlerini oluşturan farklı modüllerine daha yakından bakacağız.

SAP Nedir?

SAP, Sistemler (Systems), Uygulamalar (Applications) ve Ürünlerin (Products) kısaltmasıdır. IBM'de çalışan 5 kişi tarafından bir müşteriye özel olarak üretilmiş olan SAP, 1972 yılında Almanya'da küçük bir yazılım şirketi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.

SAP'nin amiral gemisi ürünü, işletmelerin temel iş süreçlerini entegre etmelerine ve yönetmelerine yardımcı olan ERP yazılımıdır. SAP'nin ERP yazılımı, küçük girişimlerden büyük şirketlere kadar her büyüklükteki şirket tarafından kullanılmaktadır. Tüm iş verileri için tek bir doğruluk kaynağı sağlamak üzere tasarlanmıştır ve şirketlerin daha bilinçli kararlar almasını ve daha verimli çalışmasını sağlamaktadır.

Pek çok ülkede yüzbinlerce müşterisiyle SAP, kurumsal kaynak planlamadaki önemi ve verimliliği nedeniyle iş yazılımları dünyasında önde gelen uluslararası çözümlerden biri haline gelmiştir.

Peki Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Nedir?

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), işletmelerin günlük operasyonlarını yönetmelerine ve verilerini merkezileştirmelerine yardımcı olan bir tür yazılım çözümüdür. İşletmelerin envanter yönetimi, finans ve muhasebe, insan kaynakları, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarik zinciri yönetimi gibi çeşitli fonksiyonları yönetmesine olanak sağlayan entegre bir sistemdir. Bir ERP sisteminin temel amacı, bir kuruluş genelinde iş süreçleri ve verilerin birleşik bir görünümünü sağlamaktır.

ERP sistemleri tipik olarak iş süreçlerini otomatikleştirmek ve kolaylaştırmak için birlikte çalışan bir dizi entegre uygulamadan oluşur. Yetkili kullanıcılar tarafından gerçek zamanlı olarak erişilebilen ve güncellenebilen bir şirketin operasyonlarıyla ilgili tüm verileri depolamak için merkezi bir veri tabanı kullanırlar. Bu, iş operasyonları üzerinde daha fazla görünürlük ve kontrolün yanı sıra gelişmiş verimlilik ve üretkenlik sağlar.

ERP Çözümleri için bazı popüler SAP Modülleri:
SAP'nin ERP yazılımı, her biri belirli bir iş sürecini adreslemek için tasarlanmış birkaç modülden oluşur. En popüler SAP modüllerinden bazılarına bir göz atalım:

SAP Finans Yönetimi ve Muhasebe-Financial Accounting (FI) Nedir?
Bu modül, muhasebe girişleri, defteri kebir ve alacak/borç hesapları gibi finansal işlemleri yönetmek için kullanılır. Ayrıca finansal raporlama ve analiz için araçlar içerir.

SAP Satış ve Dağıtım-Sales and Distribution (SD) Nedir?
Bu modül, sipariş işleme, fiyatlandırma, nakliye ve faturalama dahil olmak üzere satış ve dağıtım sürecini yönetmek için kullanılır. Ayrıca müşteri ilişkilerini yönetmek için araçlar içerir.

SAP Malzeme Yönetimi-Materials Management (MM) Nedir?
Bu modül, satın alma, envanter yönetimi ve satıcı değerlendirmesi dahil olmak üzere tedarik sürecini yönetmek için kullanılır.

SAP Üretim Planlaması-Production Planning (PP) Nedir?
Bu modül, malzeme ihtiyaç planlaması, üretim çizelgeleme ve atölye kontrolü dahil olmak üzere üretim sürecini yönetmek için kullanılır.

SAP Insan Kaynakları Yönetimi-Human Capital Management (HCM) Nedir?
Bu modül, bordro, yan haklar ve performans yönetimi dahil olmak üzere çalışan verilerini yönetmek için kullanılır. 

Özetle SAP, operasyonlarını düzene sokmak ve daha bilinçli kararlar almak isteyen şirketler için en iyi seçimlerden biridir ve bu nedenle de en çok tercih edilen ERP çözümüdür.

Peki bu kadar kritik ve pek çok farklı modülden oluşan bu ERP yazılımının sistemsel yönetimi ve modüllerin iletişimi nasıl sağlanmaktadır?

İşte burada SAP sisteminin yönetim hizmetlerini ifade eden SAP BASIS den kısaca bahsetmek gerekir.

Basis Nedir? SAP Sistemleri için Önemi Nedir?

"Basis", SAP sistemlerinde kullanılan bir terimdir ve SAP sistemi altyapısının temel bileşenlerini ifade eder.

Basis, SAP uygulamalarının temel işlevlerinin çalışması için gereken teknik bileşenlerin, yazılım araçlarının ve sistem yönetim süreçlerinin bütünüdür ayrıca veri tabanı yönetimi, sistem izleme ve yönetimi, kullanıcı yönetimi, performans izleme ve ayarlama, yedekleme ve kurtarma gibi birçok işlevi içerir.

SAP altyapısının önemlidir, işletmenin operasyonlarının sorunsuz bir şekilde devam etmesi ve iş süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilebilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Doğru bir SAP altyapısı ile işletme faaliyetleri optimize edilebilir, verimlilik artırılabilir ve işletmenin rekabet gücü artırılabilir. Aynı zamanda, doğru bir Basis yönetimi, sistemin güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamaya da yardımcı olur.

SAP sisteminin doğru bir şekilde çalışması, iş süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilebilmesi ve işletmenin karar verme süreçlerinin desteklenmesi için son derece önemlidir. Bu nedenle, Basis bileşenleri SAP sistemi için kritik öneme sahiptir. Ayrıca, SAP sistemi kurulumu, yapılandırması, bakımı ve güncelleştirmesi için güncel IT teknolojilerine de sahip olan uzman bir *Basis yöneticisi gereklidir.

*vMind profesyonel teknik kadrosu ve yıllara dayanan sektör tecrübesiyle SAP BASIS ve diğer tüm BT hizmetleri ile sizlere katma değerli hizmetler sunmaktadır.

2025 © vMIND Tüm Hakları Saklıdır.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu